Gefle Metal Festival

Att gå på en musikfestival kan vara en av de största upplevelserna i livet. Att bara fokusera på att gå på konserter, lyssna på musik och röja i publiken är ett fantastiskt sätt att släppa tankarna på annat. I Gävle kan du under helgen 15-17 juli 2021 ta chansen att se flera stora metalband så som Emperor, At the gates och Soilwork. Festival fick tyvärr ställas in sommaren 2020 men är alltså tillbaka igen, lika stark och högljudd som vanligt, sommaren 2021.

Att gå på festival

Det finns en hel del du behöver tänka på när det är dags att gå på festival utöver att ordna ett festivalpass. Först och främst resa och boende. Gefle Metal Festival tar plats i Gävle, ungefär en och en halv timme norr om Stockholm. Festivalområdet ligger en tjugo minuters promenad från centrum, i gamla gasklockor som nu används för konserter och konferenser. Det finns inte något tältområde som på exempelvis Sweden Rock, utan arrangörerna erbjuder istället ett hotellpaket. Gävle har flera bra hotell men också vandrarhem för den som istället vill boka själv och kanske behöver spara lite pengar. Att resa till Gävle är enkelt med både tåg och buss från flera ställen i Sverige. Staden är en knutpunkt för flera resor och det går flera tåg både åt norr- och söderut varje dag.

Bra packning för en festival

När boende och resa är ordnat så är det dags att se över packningen. Beroende på om du sover på hotell eller vandrarhem så kan det behövas sängkläder men annars är det viktiga:

  • Snygg band T-shirt, eller andra favoritkläder
  • Kläder anpassade för sommarvärme då det kan bli över 30 grader varmt
  • Stabila skor för långa röjkonserter
  • Pengar och telefon

Mat och dryck går att köpa på området. Har det blivit lite för mycket röj en kväll kan det vara bra att ta med sig något för smärtan, som du lätt kan köpa via exempelvis https://apohem.se/brand/ipren så du slipper missa favoritbandet på grund av huvudvärk. Det kan också vara bra att ha med sig en powerbank eller liknande för att se till att mobilen är med under hela dagen, så du inte missar chansen att skaffa bildbevis.

Gävle som stad

Om du reser långväga kan det hända att du kommer behöva spendera tid i Gävle utanför festivalområdet. Gävle är en stad med ungefär 100,000 invånare och ligger precis vid havet. Har du med badkläder kan de extra timmarna spenderas antingen ute vid badplatsen Bönan eller inne i den stora Boulougnerparken där det också finns en badplats. Inne i centrum finns det två gallerior för shopping, ett flertal mindre butiker och flera fik och restauranger för den hungrige.

Flera band är redan klara för Gefle Metal 2021 och arrangörerna presenterar fler. Många av de band som skulle ha spelat 2020 kommer istället att spela 2021 så gick du i planer på att gå under den inställda festivalen så har du chansen att se banden du gillar nästa sommar. 15 juli drar festivalen igång och det kommer dundra från gasklockorna igen.